#Wzrost i rozwój

Rozszerzanie diety maluszka

desktop_art_rozszerzanie_diety
Rozszerzanie diety to wprowadzenie do jadłospisu dziecka nieznanych mu wcześniej pokarmów stałych. Maluch na tym etapie swojego rozwoju odkrywa nowe smaki i zapachy, odchodząc od mleka matki bądź modyfikowanego. Dla niemowlęcia to świetna zabawa, natomiast dla rodziców urozmaicanie posiłków często stanowi wyzwanie. Wprowadzenie kilku zasad może pomóc w przejściu z pociechą przez początki jej kulinarnych przygód.

Kiedy zacząć wprowadzać nowe pokarmy do diety dziecka?

Mleko matki to źródło wielu cennych składników potrzebnych do rozwoju dziecka. Dlatego, jeśli to tylko możliwe,  powinno być ono jedynym pożywieniem malca przez pierwsze 6 miesięcy po porodzie. Między 17. a 26. tygodniem życia należy zacząć wprowadzać do jadłospisu nowe produkty. Zrobienie tego wcześniej może skutkować niechęcią niemowlaka do pokarmu od matki. Co więcej, zwiększa to prawdopodobieństwo wystąpienia alergii. Z kolei, jeśli inne składniki diety zostaną podane zbyt późno, dziecko nie tylko przyjmie złe nawyki żywieniowe, ale również będzie się nieprawidłowo rozwijać.

Moment, w którym warto zacząć stopniowe zmienianie diety, można poznać po zachowaniu malucha. Dzieci gotowe na poznanie nowych smaków, nierzadko otwierają buzie, gdy widzą łyżeczkę lub wyciągają po nią rączki. Istotnym sygnałem jest również wkładanie palców do buzi oraz ssanie różnych przedmiotów. Pokarm inny niż mleko matki należy podać również, kiedy pociecha będzie w stanie siedzieć stabilnie na krzesełku.

Jakie produkty może jeść maluch?

Wprowadzenie nowości do diety musi odbywać się zgodnie ze schematem żywienia niemowląt opracowanym przez ekspertów. Zmiany należy zacząć od wprowadzenia do jadłospisu warzyw. Owoce powinny zagościć w planie żywieniowym dopiero po około 2 tygodniach. Jest to istotne, ponieważ dziecko chętniej sięgnie po słodki smak. Jeśli te dwa typy produktów poda się maluchowi jednocześnie, może on niechętnie podchodzić do jarzyn. Należy przy tym pamiętać, że wprowadzanie nowych konsystencji i smaków wymaga cierpliwości — warto robić to małymi porcjami. Nie wszystkie maluszki od razu chcą próbować nieznanych im produktów.

Kolejnym krokiem jest dodanie do jadłospisu zbóż, które doskonale sprawdzają się jako śniadania, np. w postaci kaszki. Dopiero później można urozmaicić dietę mięsem, a następnie rybami. Zawsze podając dziecku jedzenie, trzeba pamiętać, aby nie dodawać do niego soli ani innych niezdrowych dla niego przypraw.

O czym jeszcze pamiętać rozszerzając dietę dziecka?

Podczas wprowadzania zmian w życie pociechy należy ją uważnie obserwować. W czasie karmienia dziecko powinno być w pełni skupione na jedzeniu. Nie można go rozpraszać śpiewem czy zabawą. Nie warto również dawać mu jedzenia na siłę. Jeśli odwraca głowę czy odpycha łyżeczkę, trzeba go posłuchać. Sam posiłek dobrze zaczynać w momencie, gdy maluch zacznie być głodny — wtedy podejdzie do jedzenia ze znacznie większym entuzjazmem.