Drobne dolegliwości podczas ciąży

Zgaga

Zgaga i cofanie się kwaśnych treści z żołądka to zjawiska, które stają się bardzo częste w ostatnim trymestrze, lecz niekiedy występują już od początku ciąży. Kobiety odczuwają je szczególnie intensywnie tuż po posiłku, w pozycji leżącej oraz przy pochylaniu się do przodu. Również tym razem przyczyną są hormony, które spowalniają pracę układu pokarmowego, wydłużając w ten sposób trawienie pokarmu. Pod koniec ciąży dochodzi do tego mechaniczny ucisk, jaki macica wywiera na żołądek. W tej sytuacji soki trawienne często podnoszą się aż do gardła, powodując bolesne uczucie pieczenia.
 

Aby ograniczyć te nieprzyjemne doznania, należy przyswoić sobie kilka dobrych nawyków:
 

  • Wieczorne posiłki spożywaj wcześnie, tak aby proces trawienia był już zaawansowany, gdy pójdziesz spać.
  • Wyklucz z diety produkty kwaśne (ogórki konserwowe, ocet, cytrynę itd.) i zbyt tłuste (sery, sosy, potrawy smażone itd.), a także przyprawy, wszelkie pikantne zaprawy oraz kawę.
  • Przy każdym posiłku spożywaj produkty mączne, aby „użyźnić” żołądek.
  • Noc spędzaj w pozycji półleżącej, aby ograniczać refluks.
  • Jeżeli pieczenie stanie się zbyt dokuczliwe, porozmawiaj na ten temat z lekarzem. Zaleci on wówczas odpowiednią terapię.

 

 

Oceń artykuł

Wyślij