Sterylizacja butelek i akcesoriów do karmienia niemowlątWrzesień 2019

Układ odpornościowy niemowląt nawet do kilku miesięcy po urodzeniu nadal jest niedojrzały i potrzebuje dodatkowej ochrony przed bakteriami. Pozostawione w akcesoriach do karmienia resztki pokarmu to dla nich doskonała pożywka, dlatego warto skrupulatnie podejść do tematu higieny przedmiotów codziennego użytku. 

 

PO CO STERYLIZOWAĆ?

 

Bakterie rozwijające się z pozostałości pokarmu w niewysterylizowanej butelce mogą spowodować problemy związane z układem pokarmowym malucha, jak bóle brzucha, niestrawność i biegunka, ale także różne zakażenia grzybiczne lub pleśniawki. O ile dolegliwości te nie są niebezpiecznie dla dorosłych, u małych dzieci w pierwszych miesiącach życia mogą wyrządzić ogromne szkody. Warto dlatego zadbać o odpowiednią higienę nie tylko smoczków i butelek, ale także wszystkiego, co ma kontakt z jedzeniem niemowlęcia – nakrętek, miarek, pojemników do przechowywania pokarmu, laktatorów, szczotek do czyszczenia butelek i innych przedmiotów, poprzez które do organizmu dziecka mogą dostać się szkodliwe dla niego mikroby.

 

sterylizacja_butelek_pomaga_dbać_o_zdrowie_dziecka

 

METODY STERYLIZACJI

 

Metod sterylizacji jest wiele, jednak wszystkie opierają się na pięciu głównych sposobach pozbywania się zarazków.

 

Kąpiel we wrzątku to najpopularniejsza i najtańsza metoda sterylizacji. Wystraczy, że za każdym razem, kiedy szykujesz maluchowi jedzenie, wszystkie elementy niezbędnych do karmienia akcesoriów zalejesz wodą i zagotujesz pod przykryciem. Przedmioty powinnaś gotować od 3 do 5 minut tak, aby wrzątek mógł pozbyć się wszystkich bakterii. Pamiętaj, aby zachować odpowiednio higieniczne warunki - do jałowienia używaj osobnego garnka, najlepiej przeznaczonego tylko do tego celu.

 

Sterylizacja parowa jest kolejnym świetnym sposobem na dbanie o butelki i smoczki niemowlaków i odbywa się najczęściej za pomocą specjalnego sterylizatora, który przy użyciu wrzącej pary pozbywa się wszystkich szkodliwych mikrobów. Proces mycia w takim urządzeniu trwa zwykle od kilku do  kilkanastu minut, a dzięki zamkniętemu obiegowi, przedmioty pozostają sterylne nawet do 3 godzin. Dostępne są dwa typy sterylizatorów: elektryczne i mikrofalowe. Pierwsze z nich charakteryzują się dużym rozmiarem, gwarantując możliwość sterylizacji kilku butelek na raz. Drugie są mniejsze i wymagają dostępu do kuchenki mikrofalowej, gdyż to ona jest odpowiedzialna za utworzenie pary myjącej elementy.  

 

Sterylizacja na zimno możliwa jest za pomocą specjalnych detergentów – tabletek lub płynów, które rozpuszcza się w wodzie, a następnie moczy w niej wszystkie przedmioty. Jałowienie tym sposobem trwa najdłużej, bo aż do 30 minut.

 

Nowoczesne butelki samosterylizujące są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych mam, jednak również wymagają posiadania kuchenki mikrofalowej, gdyż to w niej umieszcza się napełniony wodą specjalny kapsel dołączony do butelki wraz z innymi elementami wymagającymi pielęgnacji.

 

Ostatnią metodą sterylizacji butelek i innych przedmiotów jest umycie ich w zmywarce do naczyń. Jest to wygodny sposób na jałowienie, jednak aby był skuteczny trzeba pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim podczas mycia musi być włączony program zapewniający wodę w temperaturze co najmniej 80˚C. Dodatkowo, przed wybraniem takiej metody należy sprawdzić, czy butelki i inne przedmioty są do tego przeznaczone, czyli czy posiadają specjalne symbole potwierdzające możliwość mycia w zmywarce. Warto także dbać o to, aby wszystkie elementy były pionowo ustawione na jej górnej półce – jeśli przypadkiem naleje sie do nich brudna woda, sterylizację będzie trzeba powtórzyć.

 

sterylizacje_można_przeprowadzić_na_kilka_sposobów

 

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ?

 

Dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo maluszka wspiera kilka podstawowych zasad dotyczących higieny oraz sterylizacji:

  • Przed każdym przygotowaniem mleka dla malucha musisz umyć ręce. Umyj je także przed dotykaniem wysterylizowanych już przedmiotów. To pomoże uchronić niemowlę przed szkodliwymi bakteriami, które dla Ciebie nie są niebezpieczne.

 

  • Aby ułatwić jałowienie butelki, warto ją umyć od razu po karmieniu. Zaschnięty pokarm zapewnia idealne warunki do rozmnażania się bakterii, dlatego opłukanie lub zmycie go delikatnym żelem zaraz po podaniu pokarmu zapewnia skuteczne jałowienie. Możesz zaopatrzyć się w specjalne szczoteczki, umożliwiające dotarcie do trudno dostępnych miejsc, jednak pamiętaj – dobra butelka to butelka łatwa do umycia – bez dziwnych kształtów i zagięć, które utrudniają odpowiednią higienę.

 

  • Butelki i smoczki powinno się wyparzać mniej więcej do ukończenia przez niemowlę pierwszych 12 miesięcy życia. Jeżeli organizm dziecka jest wrażliwy, warto wydłużyć ten czas, w zależności od potrzeb malucha.

 

  • Po umyciu, sterylizacji czy wyparzeniu, nie należy wycierać butelek i smoczków. Łatwo wówczas na nie przenieść bakterie ze ścierki czy drobinki z papierowego ręcznika. Wystarczy pozostawić je w czystym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

 

Pamiętaj także, że nowa butelka czy smoczek nie są czyste i wymagają sterylizacji przed pierwszym użyciem.

 

Temat sterylizacji wydaje się być skomplikowany, jednak przy stosowaniu się do kilku zasad, bez większych problemów będziesz w stanie odpowiednio zadbać o bezpieczeństwo maluszka.  

 

Oceń artykuł

Wyślij