Mustela

MARKA PRODUKTY PORADY KLUB MUSTELA WASZE PYTANIA WYDARZENIA

Słonecznik

Pochodzenie

Słonecznik  (Helianthus annuus L.) jest rośliną roczną z rodziny Asteraceae. W języku francuskim słowo “Tournesol” oznacza “poruszanie się wraz ze słońcem” odnoszące się do zadziwiającej umiejętności tej rośliny, której łodyga przemieszcza się wraz z ruchem słońca.

 

Słonecznik pochodzący z Ameryki Północnej był wykorzystywany przez Indian z Ameryki Północnej już przeszło 4,000 lat temu. Indianie wiedzieli w jaki sposób ekstrahować olej z nasion wykorzystywanych nie tylko do gotowania, ale także na potrzeby pielęgnacji włosów i skóry. Słonecznik przywieziony przez hiszpańskich konkwistadorów w XV wieku szybko wywalczył sobie odpowiednią pozycję w Zachodniej Europie i jest obecnie źródłem jednego z trzech głównych typów olejów spożywczych (obok oliwy oraz rzepaku).

 

Słonecznik o złotożółtym kolorze ma delikatny, orzechowy zapach i niezwykle łagodny, przyjemny smak. Często stosowany jest podczas gotowania, wykazuje także wiele właściwości kosmetycznych dzięki dużej zawartości witaminy E oraz kluczowych kwasów tłuszczowych zapewniających właściwości antyoksydacyjne, odżywcze, uelastyczniające i regenerujące.

 

Korzyści

Nowy zapas energii dla skóry atopowej

 

Destylat oleju słonecznikowego uzyskiwany jest w toku destylacji cząsteczkowej – opatentowanego procesu przedsiębiorstwa – z wykorzystaniem spożywczego oleju słonecznikowego.  Ekstrakt jest wzbogacany w niemydlące, najszlachetniejsze elementy oleju.  Znaczące jest korzystne działanie destylatu oleju słonecznikowego wykazane przez zespół badawczy firmy Laboratoires Expanscience. Poprzez stymulowanie biosyntezy lipidów epidermalnych zapewniane jest odpowiednie odżywienie skóry oraz wzmocnienie funkcji skóry stanowiącej barierę chroniącą przed zagrażającymi organizmowi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki właściwościom zmiękczającym oraz przeciwzapalnym szybko usuwa podrażnienia i zapewnia odtworzenie prawidłowej struktury nawet w przypadku skóry bardzo suchej. Dzięki temu stanowi składnik uprzywilejowany, gdy chodzi o produkty przeznaczone dla skóry atopowej.

 

Destylat oleju słonecznikowego jest opatentowanym, aktywnym składnikiem przedsiębiorstwa Laboratoires Expanscience.

 

 

Pielęgnacja

Poznaj wszystkie produkty Mustela zawierające destylat oleju słonecznikowego:


DDA