Składniki Mustela

Od początku swego istnienia Mustela daje pierwszeństwo składnikom pochodzenia naturalnego, dlatego większość z substancji czynnych oraz składników swoich dermokosmetyków czerpie z samego serca świata roślin. Obecnie dermokosmetyki z linii Mustela Bébé zawierają średnio 92% składników naturalnego pochodzenia. Odkryj pochodzenie i dobroczynne właściwości roślin, które są źródłem głównych składników czynnych Mustela.

 

Awokado Słonecznik Łubin Masło shea Aloes

 

Awokado

Pochodzenie
Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna (Persea Gratissima), należąca do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), jest drzewem średniej wielkości (10 m) o owalnych liściach w kolorze ciemnej zieleni. Rodzi gruszkowate owoce awokado. Mogą one pozostawać na gałęzi przez wiele miesięcy i nie dojrzewać: miąższ awokado mięknie dopiero po zerwaniu owocu. Pod grubą zieloną skórą kryje się duża pestka otoczona delikatnym, tłustym i pachnącym miąższem, który znajduje liczne zastosowania w kuchni — zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich.
W Ameryce Środkowej, regionie jego pochodzenia, awokado było spożywane od ponad 10 000 lat, a przez Majów i Azteków uważane za święty owoc i symbol życia. Bardzo popularne w potrawach kuchni środkowoamerykańskiej, było również cenione ze względu na swe zalety kosmetyczne i medyczne: stosowano je do nawilżania i ochrony skóry, jako odżywkę do włosów, a także leczniczo w celu poprawy trawienia lub zwalczania gorączki.
W XVI wieku za pośrednictwem konkwistadorów owoc ten zawitał do Europy; nazywano go wówczas „amerykańską gruszką”. Francuzi zwlekali jednak 400 lat zanim przyjęli go na swoje stoły. Pojawił się na nich dopiero w latach 60, a naprawdę popularny stał się dopiero w latach 80. W tym czasie naukowcy nieustannie odkrywali w nim nowe zalety dla skóry. Dzisiaj jest jednym z najwyżej cenionych w kosmetologii składników.

Dobroczynne właściwości
Cenione, ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów i niezbędnych kwasów tłuszczowych, awokado jest naturalnym sprzymierzeńcem delikatnej skóry. Nasi badacze pozyskali z niego wiele substancji czynnych o wyjątkowych zaletach:

  • Avocado Perseose®: składnik czynny wspólny dla wszystkich nowych formuł gamy Mustela Bébé. Avocado Perseose® wspiera rozwój funkcji bariery skórnej i chroni bogactwo komórkowe skóry, działając jak ochronna tarcza. Avocado Perseose® należy do biomimetycznych substancji czynnych nowej generacji — działa w idealnej zgodności ze skórą, łącząc w sobie maksymalną skuteczność i tolerancję.
  • Cukry awokado przyczyniają się do ukojenia skóry nadwrażliwej i reaktywnej, działając trójpoziomowo: odbudowują struktury skóry, aby przywrócić funkcjonowanie bariery chroniącej ją przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych (promieniowanie UV, wiatr, zimno, zanieczyszczenie środowiska itp.), zmniejszają reaktywność skóry i pomagają zapobiegać ryzyku infekcji. Nawet najwrażliwsza skora odnajduje dzięki temu natychmiastowe i trwałe ukojenie.
  • Peptydy awokado odżywiają skórę, koją ją i zmniejszają świąd. Ich działanie jest szczególnie cenne dla skóry przyszłych i młodych mam, która w czasie ciąży ulega szybkiemu i mocnemu rozciąganiu.
  • Olejek awokado wygładza skórę, chroni ją przed odwodnieniem i zwalcza działanie wolnych rodników. Mustela włączyła olejek awokado w skład swych produktów przeciwsłonecznych, Olejku pielęgnacyjnego przeciw rozstępom Mustela 9 Miesięcy oraz Olejku do masażu Mustela Bébé.

Avocado Perseose®, cukry awokado i peptydy awokado są chronionymi patentem substancjami czynnymi uzyskanymi przez Laboratoria Expanscience.

 

Odnajdź wszystkie zalety awokado w dermokosmetykach Mustela:

 

Dermokosmetyki zawierające cukry awokado Dermokosmetyki zawierające peptydy awokado Dermokosmetyki zawierające olejek z awokado Dermokosmetyki zawierające Avocado Perseose®

 

Modelowanie sylwetki po porodzie

Podwójnie działający krem przeciw rozstępom

Szybki komfort nóg

Intensywnie działający krem na rozstępy

Silnie nawilżające mleczko do ciała

Specjalne wzmocnienie biustu

Balsam do brodawek sutkowych

Krem mineralny SPF50+ do miejsc wrażliwych

Krem mineralny SPF 50+

Spray przeciwsłoneczny SPF 50+

Mleczko przeciwsłoneczne SPF 50+

Olejek pielęgnacyjny do masażu

 

Szampon dla dzieci

Szampon w piance dla noworodków

Płyn Physiobébé

Żel do mycia z Cold Cream

Mleczko do ciała z Cold Cream
 

Mydło z Cold Cream

Cold Cream - krem do twarzy

Balsam do nacierania klatki piersiowej

Płyn do kąpieli „Bąbelkowa kąpiel”

Żel do mycia

Hydra Bébé® krem do twarzy

Hydra Bébé® mleczko do ciała

 


Top

Słonecznik

Pochodzenie
Słonecznik  (Helianthus annuus L.) jest rośliną roczną z rodziny Asteraceae. W języku francuskim słowo “Tournesol” oznacza “poruszanie się wraz ze słońcem” odnoszące się do zadziwiającej umiejętności tej rośliny, której łodyga przemieszcza się wraz z ruchem słońca.
Słonecznik pochodzący z Ameryki Północnej był wykorzystywany przez Indian z Ameryki Północnej już przeszło 4,000 lat temu. Indianie wiedzieli w jaki sposób ekstrahować olej z nasion wykorzystywanych nie tylko do gotowania, ale także na potrzeby pielęgnacji włosów i skóry. Słonecznik przywieziony przez hiszpańskich konkwistadorów w XV wieku szybko wywalczył sobie odpowiednią pozycję w Zachodniej Europie i jest obecnie źródłem jednego z trzech głównych typów olejów spożywczych (obok oliwy z oliwek oraz rzepaku).
Słonecznik o złotożółtym kolorze ma delikatny, orzechowy zapach i niezwykle łagodny, przyjemny smak. Często stosowany jest podczas gotowania, wykazuje także wiele właściwości kosmetycznych dzięki dużej zawartości witaminy E oraz kluczowych kwasów tłuszczowych zapewniających właściwości antyoksydacyjne, odżywcze, uelastyczniające i regenerujące.

Korzyści
Destylat oleju słonecznikowego uzyskiwany jest w toku destylacji cząsteczkowej – opatentowanego procesu – z wykorzystaniem spożywczego oleju słonecznikowego.  Ekstrakt jest wzbogacany w niezmydlalne, najszlachetniejsze elementy oleju.  Znaczące jest korzystne działanie destylatu oleju słonecznikowego wykazane przez zespół badawczy firmy Laboratoires Expanscience. Poprzez stymulowanie biosyntezy lipidów epidermalnych zapewniane jest odpowiednie odżywienie skóry oraz wzmocnienie funkcji skóry stanowiącej barierę chroniącą przed zagrażającymi organizmowi czynnikami zewnętrznymi. Dzięki właściwościom zmiękczającym oraz przeciwzapalnym szybko usuwa podrażnienia i zapewnia odtworzenie prawidłowej struktury nawet w przypadku skóry bardzo suchej. Dzięki temu stanowi składnik uprzywilejowany, gdy chodzi o produkty przeznaczone dla skóry atopowej.

 

Destylat oleju słonecznikowego jest opatentowanym, aktywnym składnikiem Laboratoires Expanscience.

Poznaj wszystkie produkty Mustela zawierające destylat oleju słonecznikowego:

Krem emolient natłuszczająco-nawilżający STELATOPIA®
Balsam intensywnie natłuszczający STELATOPIA®
Krem myjący STELATOPIA®
Woda micelarna STELATOPIA®
Olejek mleczny do kąpieli STELATOPIA®

 


Top

Łubin

Pochodzenie
Łubin to niezwykle dekoracyjna, bylina będąca rośliną zielną, należąca do rodziny  Asteraceae. Począwszy od końca wiosny do połowy lata,  wspaniałe białe lub niebieskawe kwiaty wyrastają z charakterystycznych liści. Towarzyszą im długie strączki zawierające płaskie nasiona lub fasolki, niezwykle bogate w proteiny oraz substancje tłuszczowe.
Naturalnym terenem występowania jest obszar śródziemnomorski. Łubin jest teraz uprawiany w całej Europie podobnie jak w Afryce, Stanach Zjednoczonych i w szczególności w Australii, która jest jego wiodącym na świecie producentem. Zastosowanie znajduje od przeszło 4,000 lat stanowiąc paszę dla zwierząt ale także jako "zielony nawóz" w związku z tym, że zapewnia użyźnienie gleby na której rośnie. Od XIX wieku wykorzystywany jest  również jako roślina ozdobna oraz składnik spożywczy: nasiona są spożywane w formie mączki lub zjadane w całości po przygotowaniu z użyciem solanki. Medyczne i kosmetyczne właściwości zostały odkryte niedawno ale są już odpowiednio wykazane w ramach badań naukowych.

Korzyści
Mustela wykorzystuje biały łubin (Lupinus albus) uprawiany w zachodnim regionie Francji. Nasiona są zbierane na początku jesieni, kiedy są dojrzałe i pełne lipidów. Zewnętrzne łupiny (lub powłoki) są odpowiednio przetwarzane celem wyekstrahowania oleju z łubinu, który występuje w szczególnie dużej ilości w tej części nasion.
Laboratoires Expanscience stosuje olej łubinowy w przypadku serii produktów dla kobiet w ciąży Mustela 9 Miesięcy: zasadniczo ten składnik aktywny wykazuje właściwości szczególnie korzystne w przypadku pielęgnacji skóry podczas ciąży i po porodzie. Poprzez “odprężanie” włókien skóry  przygotowuje je lepiej na rozciąganie podczas ciąży pomagając w uniknięciu powstawania rozstępów. Wspomaga produkcję dobrej jakości kolagenu, co zwiększa elastyczność oraz jędrność skóry. Ponadto dzięki właściwościom odnawiającym pozwala na uzyskanie odpowiedniej odporności skóry po porodzie.

 

Olej łubinowy jest opatentowanym składnikiem aktywnym firmy Laboratoires Expanscience.

Poznaj wszystkie kosmetyki Mustela zawierające w swoim składzie wyciąg z łubinu:

Modelowanie sylwetki po porodzie
Podwójnie działający krem przeciw rozstępom
Szybki komfort nóg
Intensywnie działający krem na rozstępy
Silnie nawilżające mleczko do ciała
Specjalne wzmocnienie biustu
Balsam do brodawek sutkowych

 


Top

Masło shea

Pochodzenie
Święte  drzewo z savanny w Afryce Zachodniej, którego imię  znaczy “ życie” - Drzewo Karite (Butyrospermum Parkii) nie może być uprawiane: rośnie tylko i wyłącznie „na dziko”. Osiąga wysokość 15-20 metrów i może żyć do trzech wieków, ale żeby w pełni mogło się rozwinąć potrzebuje 50 lat.  
Jego owoce w kształcie jajek, przypominają duże, ciemno-zielone orzechy. Owoce dojrzewają w okresie tornado (od czerwca do września) i opadają na ziemię skąd następnie są zbierane. W środku znajdują się pęknięte migdały, które są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminy.  
Po  pozbyciu się warstwy zewnętrznej, tzw. szkieletu,  migdały są prasowane i ogrzewane a następnie tworzy się z nich jednolitą masę, która przybiera postać kremowego masła.  Z Senegalu do Nilu, od tysięcy lat,  znane były  jego niezwykłe właściwości naprawcze i nawilżające skórę. Afrykańskie matki tradycyjnie używały go, aby chronić skórę ich dzieci przed podrażnieniami.

Korzyści
Niezwykłe właściwości masła Shea, bo tak również możemy nazywać masło Karite zostały uznane przez naukowców, dlatego produkty Mustela zawierają w swoich składach ten niezwykły składnik.
Naturalnie bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminę E i F, masło Shea intensywnie odżywia skórę i przywraca jej elastyczność.  Chroni skórę i pomaga bronić się jej przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrzenego, takimi jak wiatr czy mróz. Nawet najbardziej wysuszona i podrażniona skóra zostaje odbudowana, złagodzona i nawilżona.

Poznaj kosmetyk Mustela zawierający w swoim składzie masło Shea:

Hydra Bébé® krem do twarzy
Hydra Bébé® mleczko do ciała
Witaminowy krem przeciw odparzeniom
Cold Cream - krem do twarzy
Sztyft ochronny z Cold Cream
Balsam do nacierania klatki piersiowej
STELATRIA® Krem naprawczy
Podwójnie działający krem przeciw rozstępom
Intensywnie działający krem na rozstępy
Balsam do brodawek sutkowych

 


Top

Aloes

Pochodzenie
Pochodząca z  Afryki Północnej,  Aloe Vera potrafi dostosować się do różnych rejonów naszej planety. Jest rośliną wieloletnią, która może rosnąć tam, gdzie klimat jest ciepły i suchy.  Obecnie jest powszechnie uprawiana w Hiszpanii, Meksyku i Południowej Ameryce.
Aloe Vera jest wysoką rośliną, która tworzy rozety z grubych niebiesko-zielonych liści z drobnymi kolcami, w których środku zbiera się wyjątkowy sok.  Łodygi rośliny osiągają metr wysokości i dojrzewają w ciągu 5 lat. Po tym czasie można dokonać ekstrakcji soków, które następnie są wykorzystywane w produktach w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym.
Niezwykłe właściwości rośliny Aloe Vera są dobrze znane od tysięcy lat: w Starożytności,  żel z rośliny był stosowany do leczenia skóry w przypadku poparzeń i podrażnień. Od tego czasu wszystkie te właściwości zostały potwierdzone naukowo.

Korzyści
Wśród wielu odmian aloesu, w produktach Mustela możemy znaleźć  Aloe Vera Barbadensis Miller z Meksyku, która jest najlepszą odmianą tej rośliny stosowaną w kosmetykach. Jej przezroczysty żel jest ekstrahowany ze świeżych liści, które zawierają mnóstwo drogocennych minerałów, witamin i aminokwasów.
Odmiana używana w produktach Mustela ma szczególnie korzystny wpływ na delikatną, dziecięcą skórę. Łagodzi podrażnienia i naprawia uszkodzony naskórek. Intensywnie nawilża i odżywia oraz przywraca skórze elastyczność.  Te cechy sprawiają, że jest niezastąpionym składnikiem produktów do ochrony przeciwsłonecznej.

Poznaj produkty Mustela, które zawierają w swoim składzie Aloe Vera:

Chusteczki oczyszczająco-łagodzące (wersja z zapachem i bez zapachu)
Płyn Physiobébé
Chusteczki do twarzy
STELAKER® Ciemieniucha
STELATRIA® Ochronny żel do mycia
Mleczko przeciwsłoneczne SPF 50+
Krem mineralny SPF 50+

Krem mineralny do miejsc wrażliwych SPF 50+
Spray przeciwsłoneczny SPF 50+

 

 

Wyślij